Nie ma chyba osoby, która przeszłaby obojętnie obok słodkości, szczególnie jeśli chodzi o pachnące babeczki i ciasteczka. Można oczywiście kupić gotowe, ale również dobrze zrobić swoje własne. Jest to z pewnością dużo zdrowsza wersja, gdyż można mieć pełną kontrolę nad tym, co będzie znajdowało się w środku takich słodkości.

Możliwe jest też dobranie dokładnie takich składników, jakie lubimy i możemy spożywać. Zdarza się tak, że nie możemy czy nie chcemy z jakiś powodów konsumować zwykłego cukru, mleka krowiego, jajek czy mąki pszennej. Jeśli chodzi o domowe przepisy na ciasta, to od nas zależy, czego użyjemy do ich zrobienia. Podobnie wygląda to, jeśli chodzi o przepis na babeczki. Zaletą domowych wypieków jest też to, że można zjeść je świeże, pachnące i zrobić dokładnie w takiej ilości, jaka nam się zamarzy. Zwykle jest to też dużo tańsze rozwiązanie.

Jeśli przyjdzie nas ochota na coś słodkiego, można zrobić szybkie babeczki cytrynowe, spowite lukrem. Jest to klasyk, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Do wykonania ciasta potrzebne będą dwa jajka, połowa szklanki oleju, szklaka mleka, dwie łyżki soku cytrynowego, łyżeczka ekstraktu cytrynowego, szklanka cukru, niecała szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka startej skórki cytrynowej i szczypta soli.

Z koeli lukier cytrynowy zrobić można ze szklanki cukru pudru i czterech łyżek soku cytrynowego. Przygotowanie jest banalnie proste bo wystarczy wymieszać pierwsze pięć składników w misce, a w drugiej połączyć ze sobą suche składniki. Potem zawartość obu misek ze sobą połączyć i wymieszać. Następnie przelewa się do formy i piecze przez dwadzieścia minut w temp. 180 st. C.